Støttemuligheder: Døende i eget hjem

Når døden nærmer sig, er denne sidste tid sammen med ægtefælle, forældre eller andet nærtstående noget særligt som de færreste føler sig rustet til at skulle håndtere

Mange pårørende beskriver at de oplever dette som en utryg tid. Det er vigtigt at den sidste tid er en god oplevelse for dig som pårørende og for den døende, hvor alle er trygge. Vi har samlet nogle gode råd til, hvordan alle i familien kommer gennem denne sidste tid, når i vælger at døden skal ske i eget hjem. De fleste har et ønske om, at blive i vante rammer, i eget hjem og tæt på den nærmeste familie til det sidste. I skal dog være indstillet på, at det kan kræve installering af mange hjælpemidler i hjemmet og at der vil være forskelligt personale der vil komme i jeres hjem.

Plejeorlov

At passe et døende familiemedlem i eget hjem kan opleves som en krævende opgave, derfor er det muligt at søge plejeorlov til at passe et nærtstående familiemedlem. Du kan også få plejeorlov til at passe en nærtstående du ikke er i familie med. Pasningen skal foregå i dit hjem eller den døendes hjem. Det er kommunen hvori plejen foregår, at du skal ansøge om plejeorloven, der udløser et plejevederlag. Hvis du som lønmodtager er ansat med fuld løn under sådan en plejeorlov, modtager virksomheden plejevederlaget. Plejevederlaget udgør 1.5 gange det beløb, du er berettiget til i sygedagpenge.

Aflastning

Vågetjenesten - hvis du føler at du som pårørende har brug for et pusterum, kan du som pårørende kontakte Røde Kors Vågetjeneste, hvor frivillige hjælper med at skabe ekstra tryghed og ro, for både den døende og de pårørende. Du kan bestille en vågekone gennem din nærmeste lokalafdeling.

Aflasningshjælp - hvis du oplever at kræfterne og overskuddet er ved at slippe op, er der hjælp at hente ved kommunen. Selvom du har plejeorlov er det muligt at få bevilget aflastning i form af et ophold på et plejehjem, for at aflaste dig som pårørende, dette søges gennem kommunen og kaldes aflasningshjælp.

Palliativt team

Teamet er specialiseret i behandling og pleje af alvorlig livstruende eller uhelbredelig syge, for at den syge og de pårørende kan være trygge gennem det terminale forløb. Teamet samarbejder med lægerne på sygehuset, egen læge og hjemmeplejen. Det består af læger, sygeplejersker, fysioterapeuter, socialrådgivere og diætister.

Temaet kan bidrage med:

  • Fysiske symptomer og gener, fx. smerter, kvalme, vejrtrækningsproblemer og appetitløshed

  • Psykologiske og følelsesmæssige udfordringer

  • Åndelige og eksistentielle problematikker

  • Pårørendestøtte

  • Sociale og familiære problemer

Henvisning sker gennem egen læge eller lægen på sygehuset.

Hospice

Hvis opgaven alligevel er for stor, bør I overveje hospice. Et hospice er et tilbud til livstruende, uhelbredelig syge og døende, hvor de kan tilbringe den sidste tid. Hjælpen er lindrende og ikke helbredende og varetages af sygeplejersker, læger, fysioterapeuter, præster og psykologer. Der er et stort fokus på pleje og omsorg for både den døende og de pårørende. Et hospiceophold er gratis.

Det er egen læge eller lægen på sygehuset der kan henvise til hospice hvis du opholder kravene: Du skal ønske at komme på hospice, have en uhelbredelig fremskreden sygdom med afsluttet behandling.

Forrige
Forrige

Medicinhåndtering på bo- og opholdssteder

Næste
Næste

4 former for hjælp efter indlæggelse